Kilenc éve nem láttunk ilyet, új történelmi csúcson az arany

május 12, 2021
admin

Új történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama hétfőn, de azt látjuk, hogy a többi menedékeszköz is erősödik, ami annak tudható be, hogy az USA-Kína közti feszültség rányomja a bélyegét a részvénypiacra, emellett a gyenge dollár is segíti a menedékeszközök árfolyamának emelkedését.

Új csúcsra emelkedett az arany árfolyama, miután a koronavírus terjedésével és az amerikai-kínai feszültséggel kapcsolatos aggodalmak rányomták a bélyegüket a befektetői hangulatra. Ázsiában a reggeli kereskedés korai szakaszában az arany árfolyama unciánként 1 931,11 dolláron járt, korábban pedig 1943,9 dolláron is járt a jegyzés, ezzel a sárga nemesfémnek sikerült megdöntenie a 2011 szeptemberében beállított korábbi történelmi csúcsát.

Az arany árfolyamára több faktor is hatással van, egyrészt a dollár gyengülése, valamint a menedékeszközök keresletének növekedése is segítette az árfolyamot – írja a CNBC

Az amerikai dollár más devizákból álló indexkosárral szembeni értéke 94,06-ra csökkent, ilyet utoljára 2018 szeptemberében láttunk.

A menedékeszközök felértékelődtek a bizonytalan piaci környezetben, az aranyhoz hasonlóan a bitcoin árfolyama is ralizott az elmúlt időszakban. A kriptodeviza árfolyamára a koronavírus-válság miatti gazdasági hatások mellett pozitívan hatott a május 11-ei harmadik felezés is. A felezés hatással volt a bitcoin kínálati oldalára, és egyben meg is nehezítette a bitcoinbányászok helyzetét a megtérülési küszöb elérésében. A bitcoin árfolyama 2,9 százalékkal került feljebb.

Természetesen az arany kistestvéreként emelgetett ezüstről sem szabad megfeledkezni, az ezüst árfolyama hétfőn 5,6 százalékot emelkedett. Az ezüst árfolyamának emelkedését a kínálattal kapcsolatos aggodalmak és az ipari kereslet visszapattanásával kapcsolatos optimizmus is segítette.

A menedékeszközök és köztük az arany árfolyamának emelkedése részben az USA-Kína közti feszültségek eszkalálódásával magyarázható, miután Kína az amerikai kormány utasítására bezárta péntek este houstoni főkonzulátusát, Washington ugyanis kémkedéssel vádolta meg a külképviseletet. Válaszlépésként Peking elrendelte a csengtui amerikai konzulátus bezárását.

Mindeközben a koronavírus globális terjedése is aggasztja a befektetőket, világszerte már több mint 16 millió ember fertőződött meg, az esetszámok durván negyedét pedig az Egyesült Államok teszi ki. Emellett Európában is romlott a járványhelyzet, az Egyesült Királyság arról döntött, hogy Spanyolország lekerül a karanténszabályok alól mentesülő országok listájáról a koronavírusos fertőzések utóbbi napokban tapasztalt megnövekedése miatt.

Forrás: Portfolio.hu