Kilenc éve nem láttunk ilyet, új történelmi csúcson az arany

Kilenc éve nem láttunk ilyet, új történelmi csúcson az arany

Új történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama hétfőn, de azt látjuk, hogy a többi menedékeszköz is erősödik, ami annak tudható be, hogy az USA-Kína közti feszültség rányomja a bélyegét a részvénypiacra, emellett a gyenge dollár is segíti a menedékeszközök árfolyamának emelkedését.

Új csúcsra emelkedett az arany árfolyama, miután a koronavírus terjedésével és az amerikai-kínai feszültséggel kapcsolatos aggodalmak rányomták a bélyegüket a befektetői hangulatra. Ázsiában a reggeli kereskedés korai szakaszában az arany árfolyama unciánként 1 931,11 dolláron járt, korábban pedig 1943,9 dolláron is járt a jegyzés, ezzel a sárga nemesfémnek sikerült megdöntenie a 2011 szeptemberében beállított korábbi történelmi csúcsát.

Az arany árfolyamára több faktor is hatással van, egyrészt a dollár gyengülése, valamint a menedékeszközök keresletének növekedése is segítette az árfolyamot – írja a CNBC

Az amerikai dollár más devizákból álló indexkosárral szembeni értéke 94,06-ra csökkent, ilyet utoljára 2018 szeptemberében láttunk.

A menedékeszközök felértékelődtek a bizonytalan piaci környezetben, az aranyhoz hasonlóan a bitcoin árfolyama is ralizott az elmúlt időszakban. A kriptodeviza árfolyamára a koronavírus-válság miatti gazdasági hatások mellett pozitívan hatott a május 11-ei harmadik felezés is. A felezés hatással volt a bitcoin kínálati oldalára, és egyben meg is nehezítette a bitcoinbányászok helyzetét a megtérülési küszöb elérésében. A bitcoin árfolyama 2,9 százalékkal került feljebb.

Természetesen az arany kistestvéreként emelgetett ezüstről sem szabad megfeledkezni, az ezüst árfolyama hétfőn 5,6 százalékot emelkedett. Az ezüst árfolyamának emelkedését a kínálattal kapcsolatos aggodalmak és az ipari kereslet visszapattanásával kapcsolatos optimizmus is segítette.

A menedékeszközök és köztük az arany árfolyamának emelkedése részben az USA-Kína közti feszültségek eszkalálódásával magyarázható, miután Kína az amerikai kormány utasítására bezárta péntek este houstoni főkonzulátusát, Washington ugyanis kémkedéssel vádolta meg a külképviseletet. Válaszlépésként Peking elrendelte a csengtui amerikai konzulátus bezárását.

Mindeközben a koronavírus globális terjedése is aggasztja a befektetőket, világszerte már több mint 16 millió ember fertőződött meg, az esetszámok durván negyedét pedig az Egyesült Államok teszi ki. Emellett Európában is romlott a járványhelyzet, az Egyesült Királyság arról döntött, hogy Spanyolország lekerül a karanténszabályok alól mentesülő országok listájáról a koronavírusos fertőzések utóbbi napokban tapasztalt megnövekedése miatt.

Forrás: Portfolio.hu

Arany1.hu Az igazi érték.
+36209155224