Nagyon erős az aranypiac

július 1, 2021
admin

Nagyon erős az aranypiac és akár 3500 dollárra is szárnyalhat két év alatt a nemesfém árfolyama – mondta a CNBC-nek Barry Dawes, a Martin Place Securities értékpapírvállalat vezérigazgatója.

Fontos tényező, hogy milyen gyorsan ugrotta át az arany az 1923 dollárt, ami a korábbi csúcs volt. A másik nagyon fontos dolog, hogy az 1800-at is hasonlóan könnyen átugrotta. Ez nekem azt mutatja, hogy ez egy nagyon, nagyon erős piac” – mondta a szakember a hírcsatornának.

Hozzátette: két éven belül reális a 3500 dolláros árfolyam. Jelenleg 1948 dollár egy uncia arany árfolyama.

„Biztos lesz valamennyi konszolidáció, de a ralit alátámasztó erő nagyon számottevő” – mondta Dawes.

A szakemberhez hasonló véleményeket más elemzők is fogalmaztak meg korábban: Garth Bregman, a BNP Paribas vagyonkezelői ágának elemzője úgy látja, 2000 dollár körül konszolidálódik majd a nemesfém árfolyama, míg Juerg Kiener, a Swiss Asia Capital vezérigazgatója szerint minden adott ahhoz hogy az arany akár 2834 dollárig menjen.

A szakértők úgy látják, hogy az arany emelkedését elsősorban az alacsony hozamkörnyezet hajtja, illetve a Covid-krízis és az amerikai-kínai ellentét felhevülése. Ezek közül egyik sem fog eltűnni várhatóan a közeljövőben.